Opis forum
Indonezyjska kuchnia ma wiele do zaoferowania.Również owoce występujące tu w wielu odmianach: słodkie i soczyste arbuzy, mango, papaja, dużo rodzajów bananów, karambola, awokado i inne o egzotycznych nazwach: rambutan i durian. Niektóre występują cały rok a inne są owcami sezonowymi.
Rambutan
Znane indonezyjskie satay czyli szaszłyk z marynowanego mięsa grillowanego nad węglem drzewnym podawanego z sosem orzechowym lub na ostro ze słodkim sosem sojowym. Szaszłyki mogą byc z mięsa wołowego, z kurczaka lub z baraniny.
Są takze wyśmienite swieże krewetki przyrządzone na parze lub smażone w maśle.Smakowite karby w papryce, chili lub sosie curry.
Gado-Gado jest indonezyjską wersją pełnowartościowej sałatki złożonej z gotowanego szpinaku, rukwi wodnej, dłufiej gasoli i krojonego ogórka, polanej ostrym sosoem orzechowymlub dla delikatnych podniebień bez chili.
Na specjalne okazje serwuje się nasi tumpeng jest to ryż gotowany w krukmie i podawany w krztałsie stożka udekorowanego warzywami. Wokół tego leżą pieczone kurczaki, krewetki i inne przysmaki
Ostatnio edytowany przez Tayuya (2008-08-12 10:50:03)
Offline